2. april kl 10 // SAGENE KIRKE: Akerselva kammermusikk-festival
I samarbeid med Akerselva Kammermusikkfestival presenterer vi en Morgenkonsert fylt med mindre kjente perler fra 1700-tallets Karibien til nåtidens Finland. Vi vil vekke publikums nysgjerrighet for klassisk musikk utover Bach, Brahms og Beethoven, og har tatt med fem perler til komponister som enda ikke er på alles lepper. To anerkjente nålevende komponister og tre komponister som har blitt glemt av historien på grunn av sitt kjønn og/eller sin hudfarge.
På konserten spiller to duoer: fiolinist Eleanor Corr med pianist Emil Duncumb og sopran Linnéa Sundfær Casserly med pianist Olga Jørgensen.
Med dette programmet vil vi introdusere nye klassikere for musikkelskere!
Julia Perry: Prelude for piano
Jessie Montgomery: Peace for fiolin og piano
Kaija Saariaho: Quatre Instants for sopran og klaver
Joseph Bologne Chevalier de Saint-Georges: Fiolinsonate nr. 3 i g-moll
Laura Netzel: Din frid, var han en drömgestalt?, Op. 61
Konserten åpner med musikk av to afroamerikanske kvinner; Julia Perry (1924 - 1979) var aktiv på 1900-tallet og studerte med blant andre pedagoglegenden Nadia Boulanger i Paris. Hun skrev blant annet 12 symfonier, to pianokonserter og Stabat Mater for kontraalt og strykeorkester. Jessie Montgomery (1981) er en prisbelønnet nålevende komponist og fiolinist med base i New York. Om stykket Peace (2020) skriver hun:
“Written just a month after the Great Sadness of the first quarantine orders due to COVID-19, facing the shock felt by the whole globe as well as personal crisis, I find myself struggling to define what actually brings me joy. And I’m at a stage of making peace with sadness as it comes and goes like any other emotion. I’m learning to observe sadness for the first time not as a negative emotion, but as a necessary dynamic to the human experience.”
I 2019 beskrev BBC Music Magazine Kaija Saariaho (1952) som "the greatest living composer in the world". I forbindelse med komponistens 70-årsdag har Linnéa Sundfær Casserly fordypet seg i Saariahos musikk og sammen med pianist Olga Jørgensen byr hun på sangsyklusen Quatre Instants (2002). Verket bygger på et dikt av Amin Maalouf (1949) og beskriver fire faser av kjærlighet.
Attente (Lengsel)
Douleur (Smerte)
Parfum de l’instant (Duften av øyeblikket)
Résonances (Resonanser/Ekkoer)
«Europe’s most accomplished man», uttalte USAs president John Adams begeistret om Joseph Bologne etter et besøk i Paris. Joseph Bologne Chevalier de Saint-Georges (1745- 1799) var en fransk fiolinvirtuos, komponist og dirigent. Han var også en av Europas beste fektere. Bologne ble født i den franske kolonien Guadeloupe, og var sønn til Georges de Bologne Saint-Georges, en rik plantasjeeier, og Anne Nannon, som var Georges’ kones 16- årige slave fra Senegal. På tross av at han var født utenfor ekteskap fikk Bologne tilgang til utdannelse og hans far tok ham med til Frankrike for å gi ham flere muligheter i livet. Bologne ble mot alle odds meget suksessrik og hyllet av det franske aristokratiet i en verden preget av rasisme.
Konserten avsluttes med den svenskfinske komponisten Laura Netzels (1839-1927) Din frid, var han en drömgestalt? for sopran, fiolin og piano. Stykket bygger på diktet På floden av Viktor Rydberg (1828 - 1895).
Inngang: 200 / 150. Barn under 12 år kommer gratis inn i følge med voksne.
Vi følger gjeldende smittevernregler, og anbefaler alle å kjøpe billett på forhånd. Husk å registrere både epostadresse og telefonnr.
Velkommen til en god start på morgenen!