UNURBAN – Plateslipp med ensemblet Traktor

Etter å ha unurbanisert Innlandet på kryss og tvers er endelig ensemblet Traktor klare for plateslipp med det rykende ferske albumet UNURBAN.

TRAKTOR tar leken på største alvor og elsker den musikalske kombinasjonen av søtt, salt og syrlig. Med andre ord, hva som kommer ut av traktormaskineriet vet vi ikke, og det er det som er så gøy. En konsert med TRAKTOR er et sted utenfor den vante boksen. Med glimt i øyet og et uhøytidelig alvor blandes sjangere like selvfølgelig som plogen vender jorda. I det ene øyeblikket synges det kabaret fra mellomkrigstiden, det spilles på sag eller sjongleres med usynlige baller. I det neste er det øyeblikk av pur skjønnhet eller samtidens kunst som tar all konsentrasjonen i rommet. Med en unik sound og formidling er Traktor noe helt for seg selv, det finnes ingen andre ensembler med en så rar og tøff besetning som bratsj, horn, bassklarinett, 2 pianoer og slagverk. Samtidig vil vi påstå at de har noe som passer for alle.

Om UNURBAN

«Her vocabulary was UNURBAN; not that of a person from an urban nor suburban area and it definitely was not the vocabulary used by a person from a rural area; rather that of someone who dwells in a ‘gray area’ – an area that encompasses all these areas but on another plane of existence. An area or situation in which it is difficult to judge what is right and what is wrong. There are no gray areas in the rules.»

(Urban Dictionary)

Prosjektet UNURBAN handler først og fremst om tilhørighet, og oppstod pussig nok helt samtidig med den mye omtalte regionreformen. I samarbeid med nyMusikk Innlandet inviterte TRAKTOR i 2019 de seks anerkjente komponistene Stine Sørlie, Audun Kleive, Agnes Ida Pettersen, Eyolf Dale, Kaja Bjørntvedt og Sven Lyder Kahrs til å skrive for ensemblet. Selv Wikipedia-teksten om Innlandet har blitt til en egen komposisjon i flere deler, der Innlanda tar et surrealistisk skråblikk på dagens byråkratiske prosesser. Med begrepet UNURBAN ønsker TRAKTOR å legge til rette for en lytteropplevelse uten normer og regler, slik som i følelsen av å leve eller komme fra et sted som Innlandet.

Velkommen til en musikalsk start på dagen med TRAKTOR!

TRAKTOR etablerte seg som ensemble i 2011. Siden har de stått bak flere kritikerroste produksjoner. Med den elleville opera-teater-standup forestillingen Testosteron (2018), ble mannefølelsene virkelig lagt under kniven. «At en livskrise kan skildres så hysterisk morsomt, kan kanskje bare oppleves når Traktor har en finger med i spillet» (Hamar Arbeiderblad). Livskriser skal nok kunne unngås når TRAKTOR begir seg inn i det UNURBANske musikklandskapet, men se ikke bort fra at lattermusklene kan bli utfordret også her…

Sammensatt av klassiske musikere på svært høyt nivå, har de produsert konserter og scenekunst med stort fokus på innovativ formidling, lekenhet og kvalitet. Bak produksjonene ligger ofte et langt arbeide i idé og konseptutvikling. Traktor har i senere tid vært aktuelle i samarbeid med nyMusikk Innlandet, Teater Innlandet og RingsakerOperaen.

TRAKTOR er

Johannes Skyberg, bratsj og vokal

Nora Hannisdal, horn og vokal

Morten Kristiansen Jota, bassklarinett og vokal

Gunnar Flagstad, piano og vokal

Kristin Fyrand Mikkelsen, piano og vokal

John Ivar Knutzen, slagverk og vokal

Pressen om TRAKTOR:

«At en livskrise kan skildres så hysterisk morsomt, kan kanskje bare oppleves når Traktor har en finger med i spillet … Det var til tider dødsstille i salen, som om alle holdt pusten, og kjente på lengslene, smerten og håpløsheten. Dermed traff forestillingen virkelig på alle plan.» Hamar Arbeiderblad – Paula Bjertnes om ”Testosteron”.

”et stykke samtidskunst på sitt aller beste. Det er nyskapende, morsomt, visuelt og musikalsk vakkert … en nytelse av overraskelser og morsomme påfunn, gjennomført av særdeles dyktige folk i alle ledd” Oppland Arbeiderblad om ”Ringen”.

”Sprenger grenser … det er gjort like lekkert som det er lekende, med sans for både det vakre og småville, uforutsigbare og oppfinnsomme. Egentlig ble det en ganske herlig konsertopplevelse.”Hamar Arbeiderblad om ”They love me all”