I desember 2021 kom pianist og komponist Christian Wallumrød med albumet Speaksome. Platen er et dypdykk i hans fortolkning av solo piano, av og til med et sofistikert og distinkt elektronisk omland. 

Wallumrød har alltid arbeidet med solo-formatet, og pianoet er en lojal – men ikke ukomplisert – følgesvenn gjennom årene. Hans første soloplate Pianokammer kom ut i 2015, og ble i likhet med Speaksome laget i nært samarbeid med Espen Reinertsen. Kollega Ivar Grydeland skriver dette om Speaksome

‘Så lenge jeg kan huske har anslaget til Christian Wallumrød gjort noe med meg. Vi møttes tidlig. De finurlige og overraskende, men samtidig på et vis selvfølgelige melodiske vridningene. For ikke å snakke om de langt over snittet godt vektede forsiringene. Han makter å skape helt særegne univers, enten med sitt eget ensemble eller alene. De siste årene har han også kommet tilbake til elektronikken og han behandler den med en nennsom råskap. 

Det har alltid vært et historisk sus over musikken til Christian Wallumrød. Og et futuristisk. Jeg hører på Speaksome og blir satt både frem og tilbake i tid. Jeg aner ikke hvor jeg er eller når jeg er. Jeg slynges fremover og bakover. 

Speaksome er subtil og leken, og virkemidlene er fulle av kraft. Kanskje fordi de er få, men rike på nyanser? Musikken er så umiskjennelig. Likevel klarer Christian Wallumrød å spinne fram nye mutasjoner og ny musikk rett før vi tror vi har hørt det før. Albumet har et intimt lydbilde som kler musikken. Vi er tett på, selv om både «Treeline» og «Zitternpappel» tar oss utover. Han er rett her borte. Og det han viser oss er episodisk og befriende uforløst. En del av meg reiser til Berlin, Laurel Canyon, Mississippi, Hallingdal, Leipzig og Wien. Men først og fremst er jeg her, ved pianokrakken hans på Hovseter i Oslo. Eller så er det han som er her. I min stue. Uansett, jeg kan høre strengene puste, elektronikken suse.’ 

Velkommen til en utforskende og vakker musikalsk start på dagen med en av landets aller fremste pianister!

Noen lyttereaksjoner: 

(…) dette er egenrådig og åpen pianomusikk som virkelig gjør inntrykk på lytteren (…) Det er håndarbeid i snekkerverkstedet, og ut av den flygelformede boden kommer det former og akkorder de færreste har opplevd før (..)
Audun Vinger / Jazz i Norge 

Wallumrøds evne til å viske ut grenser mellom samtidsmusikk og gammel arv er enestående. Det er smart og lekent gjort, men først og fremst er det vakkert.
Arild R Andersen / Aftenposten 

Jag träffas direkt av den intrikata men tillgängliga skivan, innerligt och vänligt spel men med en ständig underliggande spänning. Ett lågmäld liten välslipad juvel.
Robin Skarin / Lira (…) a varied, eventful set of pieces, playful and often bucolic. They show a remarkable postmodern sensibility, intimate but with power and affect.
Andy Hamilton / International Piano